Aby zadbać o ostrość noży w swojej kuchni, można wykorzystać różne rodzaje ostrzałek. Wśród dostępnych wariantów znajdują się również stalki, czyli ostrzałki prętowe. Do czego są one używane? Jak wybrać odpowiednią ostrzałkę tego typu?
Co to jest stalka?
Stalką nazywa się rodzaj ostrzałki do ostrzenia noży oraz wygładzania i prostowania ich krawędzi.
Elementy stalki to uchwyt oraz ostrze w formie pręta. Może być ono wykonane w całości ze stali, ceramiki, a także dostępne są diamentowe stalki do noży, które pokrywane są pyłem z syntetycznych diamentów.
Stalki określane są również jako ostrzałki prętowe, musaki albo ostrzałki masarskie, ponieważ używane są one często w zakładach masarskich.
Stalka do noży – kiedy warto ją zastosować?
Za pomocą stalki można łatwo zadbać o ostrość swoich noży kuchennych, a dzięki temu przedłużyć ich trwałość.
Po stalkę warto więc sięgnąć wtedy, gdy noże utraciły już swoją pierwotną ostrość i korzystanie z nich staje się coraz trudniejsze, ponieważ nie tną one dobrze produktów.
Warto wskazać, że tępe noże nie tylko są trudniejsze w użytkowaniu, ale również mogą powodować niebezpieczeństwo dla użytkownika ze względu na ryzyko odskakiwania ostrza podczas krojenia, co może spowodować uraz.
Jak wybrać stalkę do noży?
W sprzedaży można znaleźć stalki do noży w różnych wariantach. Wybierając odpowiednią, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na ich rodzaj, wymiary pręta ostrzącego oraz sposób ich wykończenia.
Najlepsze efekty mogą dać diamentowe stalki, ale są one najdroższe. Ceramiczne stalki są twarde i dość lekkie, ale narażone na rozbicie przy upuszczeniu. W najniższych cenach można kupić stalki stalowe.
Stalka powinna być wyposażona w profilowany uchwyt, najlepiej z elementami antypoślizgowymi, który ułatwia jej trzymanie, a także w ochronną nasadkę zabezpieczającą dłoń.
Jak używać stalki do ostrzenia noży?
Ostrzenie za pomocą Stalki do noży polega na wykonywaniu jednostajnych, łukowych ruchów z obu stron pręta nożem trzymanym w kierunku do siebie.
Warto więc mieć pod ręką dobrą stalkę do noży, by w razie potrzeby szybko i skutecznie naostrzyć je i wyrównać ich ostrza.