Wyciągnięta z ziemi bulwa nie wygląda interesująco. Ot, ciemnofioletowa, brunatna, z jakimś wąsem. Długie czerwone łodygi z ciemnozielonymi liśćmi wydają się ciekawsze. Gdy tę bulwę rozdzieli się na pół, ukaże się miąższ buraka o pięknej barwie. Czerwony błyszczący kolor jest w dużej mierze zasługą betaniny – antyutleniacza.
Właściwości buraka
Burak przez ostatnie lata nie był doceniany, choć trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez niego. Smaczne, choć niepozorne warzywo dopiero wraca do naszych diet. I bardzo dobrze, gdyż burak posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych, które ceniono już 4 tysiące lat temu w basenie Morza Śródziemnego. Do jego walorów należy zaliczyć niskokaloryczność, bogactwo w witaminy, kwas foliowy i minerały. Sok z buraka (o właściwym przygotowaniu buraka za chwilę) jest sprzymierzeńcem w walce z anemią, ze zgagą, starzeniem się, z wirusami, nadciśnieniem, w odchudzaniu się, a nawet nowotworami.
Burak w kuchni – przygotowanie
By skorzystać z dobrodziejstw buraka, należy go właściwie przygotować. Gotowany burak traci większość składników, dlatego warto przyjrzeć się potrawom i sposobom przygotowania, które pozwolą je zachować. Najlepszy jest sok z surowego buraka lub burak pieczony. Warto tu też wspomnieć, że najlepsze buraki to te, które mają średnicę około 8 cm.
Burak w kuchni – potrawy
Najbardziej znaną potrawą przygotowaną z buraków, a właściwie z bardzo młodych warzyw, jest botwinka. Zupa z gotowanych korzeni, popularna także na Ukrainie, często pojawia się z kolei podczas wigilijnych wieczerzy. Ci, którzy chętnie eksperymentują ze smakami i w gotowaniu polecają carpaccio z buraków – sałatka, która świetnie komponuje się z serami i orzechami. Buraki na ciepło (podsmażone z cebulką) lub zimno często są dodatkiem do obiadów. W piwnicy na półkach u tych, którzy cenią tradycyjne smaki, stoją słoiki z buraczkami w occie. Buraczki w occie to małe, okrągłe buraczki z nutą kminku, ziela angielskiego, czarnego pieprzu. Tania i smaczna potrawa bardzo dobrze nadaje się na kwaśną przekąskę, którą można przechowywać cały rok. Zalewę, zakwas można wykorzystać do przyrządzenia barszczu.
Czy to buraczki w occie, plasterki buraka w sałatce, czy sok – jedno jest pewne, warto. Warto buraka mieć na swoich grządkach, warto zapewnić mu odpowiednie warunki wzrostu (spore wymagania świetlne i wodne), warto mieć w swojej diecie. Skoro już starożytne społeczeństwa go doceniły i czerpały z jego dobrodziejstw, powinniśmy pójść w ich ślady.