Skip to content Skip to footer

Jak wybrać odpowiednią naleśnikarkę?

Naleśnikarka to urządzenie przeznaczone specjalnie do przygotowywania naleśników. Jak wybrać odpowiedni sprzęt tego rodzaju?

Często przygotowujesz naleśniki i chcesz, aby ich produkcja była jeszcze szybsza i łatwiejsza? W takim przypadku naleśnikarki to zdecydowanie najlepszy wybór!

Naleśnikarka to urządzenie, które przeznaczane jest do smażenia naleśników. Wyposażone jest w dużą płytę grzewczą, na którą wylewa się ciasto. Równomierne nagrzewanie się płyty oraz łatwa regulacja temperatury pozwala na ustawienie idealnych paramentów do wysmażenia pysznych naleśników.

Gdy także chcesz zdecydować się na zakup tego typu urządzenia, sprawdź, na co warto zwrócić wtedy szczególną uwagę!

Naleśnikarka – domowa czy gastronomiczna?

Dostępne w sprzedaży naleśnikarki można podzielić na dwie kategorie, a mianowicie na:

• naleśnikarki domowe
• naleśnikarki profesjonalne – gastronomiczne

Naleśnikarki przeznaczone do użytku domowego są najczęściej mniejsze niż te profesjonalne. Posiadają specjalne płyty, które wykończone są nieprzywierającymi powłokami, dlatego ciasto nie przypala się, a naleśniki są łatwe w zdjęciu. Naleśnikarka jest przy tym bardzo prosta w obsłudze – można ustawić temperaturę płyty i dopasować ją do indywidualnych potrzeb. Dioda poinformuje o tym, że urządzenie jest gotowe do użycia.

Profesjonalne naleśnikarki to natomiast urządzenia posiadające znacznie większą moc niż te domowe. To powoduje, że nagrzewają się błyskawicznie i pozwalają na szybsze przygotowanie naleśników. W efekcie doskonale sprawdzają się w restauracjach, stołówkach, firmach cateringowych. W kategorii naleśnikarek gastronomicznych znaleźć można także modele podwójne.

Dobra naleśnikarka – czyli jaka?

Zatem naleśnikarki najlepiej dobierać indywidualnie w zależności od jej przeznaczenia. Do użytku domowego najlepsza będzie naleśnikarka domowa, natomiast do zakładu gastronomicznego – ta profesjonalna.

Przy wyborze odpowiedniego sprzętu wato także zwrócić uwagę na kilka innych kwestii:

• zasilanie naleśnikarki – większość modeli domowych to urządzenia elektryczne, te profesjonalne mogą także działać na gaz
• wielkość płyty grzewczej – determinuje wielość naleśników
• regulacja temperatury – liczba ustawień do wyboru
• dodatkowe akcesoria w zestawie – łopatka do rozprowadzania naleśników, nóż do obracania ciasta, chochla do jego nalewania na płytę

Naleśnikarki dostępne są w ofercie Gastroprodukt.pl