Z pewnością każdy miłośnik gotowania i pieczenia nie wyobraża sobie przygotowywania posiłków bez niezbędnych akcesoriów kuchennych. Jednym z nich jest papier do pieczenia, bez którego idealne wypieki mogłyby się po prostu nie udać. Warto zatem wiedzieć, czym cechuje się papier pergaminowy i w jaki sposób dokonać jego wyboru.
Właściwości papieru do pieczenia
Papier do pieczenia wykonany jest ze specjalnych włókien celulozowych, które pokryte są różnorodnymi tłuszczami lub silikonem. To dzięki temu można tworzyć wypieki bez tłuszczu, nie obawiając się przy tym, że przywrą one do formy. Cechą charakterystyczną papieru do pieczenia jest jego odporność na wysokie temperatury – niektóre rodzaje papieru pergaminowego wytrzymują nawet do 250 stopni Celsjusza. Najczęściej na rynku znaleźć można papier pergaminowy w dwóch kolorach: białym i brązowym. Szczególnie polecane jest stosowanie brązowego pergaminu, bowiem nie posiada on barwnika, wobec czego jest zdrowszy od białego.
Zastosowanie papieru do pieczenia
Papier pergaminowy idealny jest do pieczenia ciast, pizzy, tortów czy też innych wypieków. Zastępuje on żmudne natłuszczanie, ciasta nie przywierają, a po upieczeniu bezproblemowo odchodzą od formy. Na rynku obecnie istnieje wiele rodzajów papieru do pieczenia, jednak przed zakupem warto zwracać uwagę, by był to produkt dobrej jakości, bez dodatków szkodliwych substancji.
Odpowiedni papier pergaminowy znajduje w kuchni zastosowanie nie tylko do idealnych wypieków, lecz także przygotowywania różnorodnych potraw. Co więcej, z papieru do pieczenia można stworzyć idealny rękaw do dekorowania ciast, wystarczy odpowiednio go złożyć, uformować, a do środka nałożyć właściwą ilość masy, by móc w nietypowy sposób wykonać dekoracje na wypiekach. Papier do pieczenia znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz w wieku sferach poza nią. Można wykonać z niego różnorodne ozdoby, czy nawet malować na nim.
Jak widać, papier do pieczenia posiada wiele zalet, wobec czego nie powinno go zabraknąć w żadnej kuchni. Przede wszystkim jego stosowanie daje gwarancję, że wypiek nie ulegnie przywarciu do formy, a tym samym nie ulegnie uszkodzeniu podczas wyjmowania z formy. Jest to bardzo istotne, by uzyskać idealny wygląd i efekt wypieku.