Przetwory z buraków to strzał w dziesiątkę, jeżeli chodzi o wpływ na nasz organizm, Nie dość, że są bardzo zdrowe, to jeszcze kuszą nas swoim aromatem i smakiem.
Jakie właściwości prozdrowotne mają przetwory z buraków?
Już nasze babcie miały świadomość, że buraczane przetwory są lekiem na wszelkiego rodzaju anemię i niedokrwistość. Nie ma w tym jednak nic dziwnego, gdyż udowodniono, że sok z buraczków bierze czynny udział w procesie krwiotwórczym. Stąd też wynika ich pozytywny wpływ na ilość czerwonych płytek krwi u człowieka. To jednak nie wszystko, bo przetwory z buraków są w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu. Jest on przecież główną przyczyną wylewów i udarów mózgów. Tym bardziej cieszy fakt, że jedząc buraczki i ich pochodne można szybko i skutecznie zredukować jego poziom.
Buraczane przetwory to również recepta na sezonowe infekcje i przeziębienia. Dzieje się tak dlatego, że podnoszą one odporność organizmu, przez co infekcje nie są dla nas aż tak niebezpieczne. I nawet wtedy, gdy już nas zaatakują, sok z buraka potrafi zneutralizować ich objawy. Najlepiej radzi sobie ze zwalczaniem kaszlu i niwelowaniem ogólnego rozbicia organizmu. Przetwory buraczane w przypadku grypy są czymś w rodzaju strażników, którzy czuwają- żeby nie rozpanoszyła się w naszym ciele na dobre.
Kiedy najlepiej sięgnąć po przetwory z buraków?
Jako że sezon grypowy trwa mniej więcej od października do marca przetwory z buraka ćwikłowego najlepiej wdrożyć do naszego jadłospisu w okresie jesienno- zimowym. Wtedy najbardziej przysłużą się naszemu organizmowi i sprawią, że będzie silny niczym przysłowiowy tur. Buraczki to taka pozytywna bomba witaminowa i pewna alternatywa, jeżeli nie chce się nieustannie posiłkować nieco przecenianymi suplementami diety.
W jakiej formie najlepiej jeść buraczki?
Jest rzeczą oczywistą, że jesienią, zimą i wiosną nie da się jeść buraczków prosto z działki. Toteż zaleca się ich spożycie w formie marynowanej. Oczywiście sposób przygotowania przetworów z buraków to kwestia wysoce indywidualna. Niemniej cechą wspólną większości przepisów kulinarnych jest to, że buraczki zostają zamknięte w słoju i czeka się jedynie na to, by nabrały odpowiedniej ostrości, smaku i aromatu.
Przetworom z buraków najczęściej towarzyszy papryka. To ona jest zazwyczaj dopełnieniem całości i czynnikiem, który sprawia, że przetwory buraczane są tak wyjątkowe i smaczne. Marynowane buraczki to specjał, który pasuje idealnie do ziemniaczków i kotleta mielonego bądź schabowego. I właśnie w takiej odsłonie jest najczęściej widywany na polskich stołach.