Cukiernia, kawiarnia, bar, czy restauracja, to takie lokale gastronomiczne, w których serwuje się różnego rodzaju napoje oraz desery. Aby było to jak najbardziej wygodne, warto zaopatrzyć takie miejsca w maszynę do lodu oraz granitor.
Maszyna do lodu
Niezbędnym elementem wyposażenia w kuchniach lokali gastronomicznych, tj. restauracji, barów, hoteli, są urządzenia do produkcji lodu. Takie sprzęty mogą się różnić:
– sposobem chłodzenia,
– rodzajem lodu,
– kształtem produkowanego lodu.Jeśli chodzi o sposób chłodzenia, to może być to: powietrze, woda, albo system zewnętrzny. Natomiast jeśli chodzi o rodzaj i kształt lodu, to może być produkowany na przykład w postaci kostek: dmuchanych, litych, kwadratowych albo może być to lód kruszony, w postaci: bryłek, łusek i płatków. Wybrana maszyna do lodu stać się może bardzo przydatna, gdyż lód posłużyć może do schładzania kaw, soków, napojów i drinków. Warto zwrócić uwagę na to, by wybrany sprzęt umożliwiał kontrolę regulacji ostrza, co da możliwość wyboru faktury lodu (od lekkiego i puszystego aż do ziarnistego i szorstkiego). Taka różnorodność jest przydatna, by w swoim lokalu lód wykorzystuje się do różnych napojów, ale też np. do deserów. Oczywiście dobrze jest też, kiedy maszyna do rozdrabniania kostki lodowej nie jest duża, a za to łatwa w instalacji, obsłudze i oczywiście w czyszczeniu.
Maszyny do granity siorbet
Są to maszyny w Polsce niezbyt jeszcze rozpowszechnione – dlatego tak wyjątkowe i przyciągające klientów. Można dzięki nim przygotować przepyszne włoskie desery, ale też lody i kawę mrożoną. Są to maszyny schładzające, które zbudowane są z jednego, dwóch albo trzech pojemników, do których wlewa się napoje bazowe. Składniki mogą być tutaj naprawdę dowolne, na przykład na bazie różnorodnych owoców. Maszyny do granity siorbet pozwalają na przygotowanie napojów, których konsystencja przypomina nieco śnieg. Mogą mieć one różne kolory, bo ich bazę stanowią: syropy owocowe, naturalne soki albo zmiksowane owoce i woda. Nie dość, że powstają z tego pyszne napoje, to są one również zdrowe (bo przygotowuje się je „od razu”, bez żadnych konserwantów). Granitory są urządzeniami o dużej pojemności, do 12 litrów, dlatego przy trzech komorach pozwalają na przygotowanie dużych ilości napojów – do tego o różnych smakach i barwach.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z http://www.siorbet.pl/maszyny.html