Papier do pieczenia służy w polskich kuchniach od lat. Pozwala zmniejszyć ilość tłuszczy w pożywieniu oraz oszczędza czas przy usuwaniu zabrudzeń z naczyń. Co warto o nim wiedzieć?
Papiery do pieczenia różnią się między sobą!
Papier pergaminowy oferowany w polskich sklepach jest dostarczany przez wielu producentów. Nie powinno więc dziwić, że istnieją spore rozbieżności pomiędzy poszczególnymi papierami. W niektórych przypadkach różnice mają istotne znaczenie dla konsumentów.
Jedną z ważniejszych cech papieru pergaminowego jest warstwa ochronna. To właśnie ona zabezpiecza papier przed nasiąknięciem wodą lub innymi substancjami. Pozwala to zachować naczynie w całkowitej czystości. Nie wiele osób jednak wie, że papier pergaminowy może być pokryty 2 rodzajami warstwy. W sprzedaży dostępne są:
– papiery pokryte warstwą specjalnych tłuszczów,
– papiery pokryte warstwą sylikonów.
Teoretycznie obydwa rodzaje wykazują bardzo zbliżone właściwości. Nie zmienia to faktu, że część konsumentów ogranicza ilość tworzyw sztucznych, które mają kontakt z żywnością. Szczególnie gdy są one podgrzewane do bardzo wysokich temperatur. Tak, jak papier pergaminowy pokryty sylikonem. O czym jeszcze warto wiedzieć?
Papier do pieczenia ma różną odporność na temperaturę
Mało osób zwraca uwagę na maksymalną temperaturę, w jakiej można używać papieru do pieczenia. Tymczasem różni się ona w zależności od producenta. Najczęściej jest to 220 lub 230 stopni Celsjusza. Skąd wynikają rozbieżności? Łączy się to z gramaturą papieru. Będący w sprzedaży papier pergaminowy może mieć gramaturę 40 g/m2 lub 41 g/m2.
Papier do pieczenia jest mocno przetworzonym materiałem
Zanim papier uzyska znaną wszystkim formę, musi być poddany odpowiedniej obróbce. Obecny w sprzedaży papier do pieczenia stworzony jest z celulozy, która została poddana wpływowi kwasu siarkowego. W niektórych zakładach do tego procesu używa się chlorku cynku. W zależności od substancji celuloza częściowo rozpuszcza się lub ulega żelatynowaniu. Z tego rodzaju masy można wytwarzać popularny papier do pieczenia.
Papier do pieczenia nie tylko w kuchni?
Nie wiele osób wie, że papier pergaminowy znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Nie chodzi wyłącznie o to, że materiał ten można kreatywnie wykorzystać w domu do innych celów niż pieczenie. Ten rodzaj papieru jest używany niektórych gałęziach przemysłu! Przykładowo jest on używany w trakcie produkcji laminatów meblowych, czy też rur tekstylnych. Jest on także obecny m.in. w procesie wulkanizacji gumy.