Barszcz czerwony jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych zup na terenach Wschodniej i Środkowej Europy. Istnieje wiele różnych sposobów na przyrządzenie czerwonego barszczu. Można przygotować go na rosole lub wywarze warzywnym, z dodatkami innych warzyw lub bez. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
Burak w zupie
Burak jest jednym z najmniej docenianych warzyw. Większości osób buraki z pewnością kojarzą się z tradycyjnym, niedzielnym obiadem, który składa się z kotleta, ziemniaków i oczywiście pieczonych buraków. Tymczasem burak jest niezwykle wszechstronnym warzywem, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Zdecydowanie najlepiej sprawdzi się on jako główny składnik zup.
Na blogach i w książkach kulinarnych znajdziemy niesamowitą ilość pomysłów na przyrządzenie zupy z buraków. Od tradycyjnego, wigilijnego barszczu czerwonego w formie wegetariańskiej, poprzez barszcz czerwony na rosole, aż do wszelkiego rodzaju kremowych zup na bazie buraka, z dodatkiem marchwi, ziemniaków i świeżych ziół.
Barszcz czerwony – na rosole czy w wersji wege?
Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez tradycyjnego barszczu czerwonego. Zgodnie z tradycją chrześcijańską, Wigilia Bożego Narodzenia powinna być uroczystością, podczas której domownicy i zaproszeni goście raczą się wieloma potrawami postnymi, czyli bez dodatku mięsa. Tradycjonaliści przyrządzają zatem wigilijny barszcz na bazie bulionu warzywnego. Dodatkiem do wigilijnego barszczu są oczywiście uszka grzybami.
Jeśli ściśle przestrzegamy tradycyjnych zasad związanych z przyrządzaniem wigilijnych potraw, nasz barszcz powinien być ugotowany w formie wegetariańskiej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby w każdy inny dzień przyrządzić barszcz czerwony na rosole. Smak barszczu czerwone przyrządzonego na bazie wywaru mięsno-warzywnego znacząco się różni od wersji wegetariańskiej. Oprócz tego barszcz czerwony na rosole jest fantastycznym źródłem witamin i minerałów, które wzmacniają naszą odporność.
Jak przygotować barszcz czerwony na rosole?
Przygotowanie barszczu czerwonego na bazie wywaru mięsno-warzywnego musimy rozpocząć od rosołu. Bulion może być wywarem drobiowym, wołowym lub kaczym. Można też pomieszać różne rodzaje mięsa, co z pewnością wzmocni bogactwo smaków.
Po przyrządzeniu rosołu należy dolać do niego zakwasu buraczanego, tak aby rosół zmienił się w barszcz. Oczywiście najlepszym wyborem będzie zakwas buraczany domowej roboty. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne wykonanie zakwasu, musimy pamiętać, że będzie on potrzebował przynajmniej kilku dni, aby wydobyć z buraków pełnię smaku i aromatu.