Skip to content Skip to footer

Wędzarnia ogrodowa, czyli swojskie wyroby

Zdrowa żywność staje się coraz bardziej modna – i nie ma w tym nic dziwnego – przygotowane własnoręcznie produkty, które zazwyczaj kupujemy w sklepach, są dużo bardziej wartościowe i przede wszystkim pozbawione różnego rodzaju chemicznych dodatków. Zakładamy więc warzywniaki, pieczemy chleb, a także wędzimy własne wędliny.

Jak przyrządzić własne wędliny?

Swojskie kiełbasy, szynki i inne tego typu wyroby wędliniarskie cieszą się bardzo dużą popularnością. Przede wszystkim odznaczają się znacznie lepszym smakiem, a także znacznie mniejszą dawką, a nawet zerową, chemicznych poprawiaczy smaku i komponentów przedłużających ich trwałość. Obecnie w coraz większej ilości gospodarstw domowych przyrządza się te przysmaki we własnym zakresie.

Własne wędliny można przygotować na różne sposoby, aby jednak odznaczały się tym wyjątkowym smakiem, niezbędna jest wędzarnia ogrodowa. Obecnie na rynku dostępnych wiele typów tego rodzaju urządzeń, a jeśli nie boimy się takich wyzwań, to wędzarnię ogrodową możemy także wybudować sami.

Wędzarnia ogrodowa – czym się charakteryzuje?

W zależności od rodzaju może to być nieduże lub całkiem spore dodatkowe wyposażenie naszego ogrodu. Jeśli decydujemy się na najbardziej klasyczny model, to jej najważniejszym elementem jest palenisko. Poza tym wędzarnie posiadają jeszcze między innymi komin, przez który odprowadzany jest dym.

Ich wygląd także może być bardzo różny. Nieduże wędzarnie ogrodowe mogą wyglądać jak zgrabne domki, które urozmaicą swoim wyglądem otoczenie domu. Inne mogą być większe i przypominać profesjonalne urządzenie kuchenne. Uzależnione jest to od tego, na jaki typ wędzarni się zdecydujemy. A wybór jest zdecydowanie duży.

Materiał i zasilanie

Jedną z najważniejszych kwestii, jaką należy się kierować wybierając wędzarnię, jest rodzaj materiału, z jakiego została wykonana. Może być to wędzarnia ogrodowa metalowa, murowana lub drewniana. Warto również zwrócić uwagę na jakość wykonania oraz w przypadku wędzarni drewnianej, także na rodzaj drewna.

Na rynku dostępne są wędzarnie opalane w tradycyjny sposób, czyli przede wszystkim drewnem. Taki wybór wymaga od nas nieco umiejętności, które oczywiście z czasem z pewnością nabędziemy. Wygodniejszą i łatwiejszą w obsłudze alternatywą są wędzarnie elektryczne.

Wędzarnie ogrodowe dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.