Sous vide to technika gotowania ciesząca się rosnącą popularnością. Wbrew pozorom nie jest ona tak skomplikowana, jak mogłoby się wydawać. Podczas przygotowywania posiłków potrzebujemy przede wszystkim worka próżniowego oraz wody o optymalnej temperaturze. Oczywiście bez odpowiedniego sprzętu nie możemy przygotować ulubionej potrawy. Zastanawiasz się, jakie urządzenie wybrać? Sprawdź poniższe wskazówki!
Urządzenia z pakowarką próżniową
Jeśli interesuje Cię technika sous vide, a jednocześnie cenisz sobie wygodę, to przyjrzyj się bliżej wielofunkcyjnym sprzętom . Można powiedzieć, że jest to najlepsze rozwiązanie dla tych, którzy preferują komfort oraz oszczędność czasu. Podstawową zaletą jest fakt, że omawiane urządzenie łączy cechy kilku różnych sprzętów. Jest droższe, jednak zakup jest o wiele łatwiejszy.
Opisywane urządzenia do gotowania sous vide posiadają wbudowaną pakowarkę próżniową, a więc nie ma konieczności jej zakupu „na własną rękę”. Wielofunkcyjny model wydaje się być prawdziwym strzałem w dziesiątkę dla tych, którzy planują często wykorzystywać omawianą technikę. W innym przypadku zakup raczej się nie opłaca, jednak wszystko zależy od tego, jaki budżet posiadamy.
Profesjonalne cyrkulatory
Zdecydowana większość zwolenników sous vide wykorzystuje cyrkulatory. Podstawową ich zaletą jest niewygórowana cena, dzięki czemu niemal każdy może pozwolić sobie na zakup. Opisywane urządzenia umożliwiają precyzyjną regulację temperatury, co jest podstawą podczas gotowania próżniowego. Warto zaznaczyć, że nie potrzebujemy tutaj specjalnej komory – wystarczy garnek o optymalnej pojemności.
Cyrkulator jest zwykle lekki oraz niezbyt duży. Umieszcza się go na ściance garnka. Wymaga zasilania z sieci, a więc wystarczy jedynie podłączyć go do gniazdka elektrycznego.
Wanienki do sous vide
Nie każdy wie, że w sprzedaży znajdują się także specjalistyczne wanienki do sous vide. Wydają się być one znakomitą propozycją dla tych, którzy planują jednorazowo gotować duże ilości jedzenia. Przyrządzenie obiadu dla całej rodziny nie będzie stanowić żadnego wyzwania.
Niektóre wanienki posiadają pojemność 6 l, a nawet więcej. Zazwyczaj pojemnik, gdzie znajdują się gotowane produkty można swobodnie wyjąć z bazy urządzenia.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Gastrosilesia.