Lato kusi nas kolorami i smakami. Wszędzie pełno jest różnobarwnych kwiatów i soczystych owoców. Chyba każdy uwielbia moment, w którym na rynku pojawiają się truskawki. To pierwsza prawdziwa oznaka lata. Co zrobić jednak, aby zachować smak tej pory roku na dłużej? Odpowiedź jest prosta! Wystarczy zrobić domowe przetwory.
Zalety przygotowywania domowych przetworów
Z pewnością, największą zaletą przerabiania i wekowania owoców jest duża oszczędność. To z tego powodu nasze prababcie i babcie nie wyobrażały sobie nie przygotowywać na zimę zapasów jedzenia. Nic nie zastąpi smaku ciepłej herbaty z konfiturą malinową, ani ciasta z powidłami śliwkowymi. Zwłaszcza w długie jesienne wieczory przydadzą się tego rodzaju przysmaki.
Jaka jest różnica między dżemem, konfiturą a powidłami?
Wiele osób zastanawia się jaka jest właściwie różnica pomiędzy dżemem, konfiturą a powidłami. Spory odsetek osób stosuje te nazwy zamiennie. Tymczasem przetwory te różnią się sposobem przygotowania. Dżem przygotowuje się z owoców, pokrojonych w cząsteczki i gotowanych z pektynami i cukrem. Wiele osób używa w tym celu gotowych cukrów żelujących. Z kolei powidła co do zasady nie powinny zawierać żadnych dodatków. Owoce poddane są długiemu procesowi gotowania, przez co wytrącają się z nich naturalne pektyny, powodujące zagęszczanie się masy. Niektóre owoce muszą jednak otrzymać dodatek cukru, aby dobrze smakowały. Minimalny dodatek słodzika sprawia, że nadal można dany przetwór sklasyfikować jako powidła.
Przepis na pyszne powidła z gruszek
Najbardziej popularne są powidła ze śliwek. Wykorzystuje się w tym celu konkretną odmianę tego owocu, mianowicie śliwki węgierki. Jeśli ktoś co roku wykonuje ten śliwkowy przysmak, warto aby również spróbował czegoś nowego – na przykład powideł z gruszek. To wyjątkowo smaczna konfitura, którą przyrządza się banalnie łatwo. Najlepiej wybrać odmianę gruszek dość miękkich i bardzo słodkich w smaku. Świetnie nada się do tego gruszka konferencja. Obrane, umyte i pokrojone w kosteczkę owoce wystarczy zasypać odrobiną cukru a następnie gotować przez co najmniej kilka godzin, aż do zagęszczenia się masy.
Do czego dodawać powidła gruszkowe?
Dżemy, konfitury czy marmolady – wszystko to znajduje szerokie zastosowanie w naszych kuchniach. Również powidła z gruszek są super dodatkiem do wielu dań – zarówno tych na słodko jak i wytrawnie. Można dodać je do dziczyzny, schabu czy innego mięsa. To idealny dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtów, gofrów czy naleśników.