Sos to element, bez którego mnóstwo dań znacznie traci na swoim smaku. Przykładem są tu sałatki, makarony czy różnorodne rodzaje mięs. Warto poznać kilka prostych pomysłów na proste, ale bardzo przyjemne w smaku sosy.
Sos winegret
Jeden z najbardziej znanych sosów, którego źródłem jest francuska kuchnia. Dodaje się go najczęściej do sałatek i warzyw, a także do mięs, ryb i owoców morza. Sos winegret powstaje na bazie oliwy połączonej z octem lub sokiem z cytryny. Ważnym składnikiem są też przyprawy. Zalicza się do nich pieprz i sól oraz niektóre gatunki ziół.
Dość popularne jest też dodawanie do winegretu musztardy. Wiele osób używa łagodnej, miodowej wersji produktu. Nie brak także miłośników nieco ostrzejszego wariantu. Wyrazista musztarda (np. https://vitapol.net/pl/katalog/specjaly-polskie-i-dodatki/musztarda-wsciekle-ostra.html) może dodać wyjątkowego charakteru całej potrawie. Jeśli jednak nie jest się zwolennikiem takich eksperymentów, można zastosować delikatniejszy rodzaj produktu.
Sos pomidorowy
Taka wersja sosu sprawdza się przede wszystkim do dań makaronowych, a także do mięs, różnorodnych placków, kanapek, tortilli czy hamburgerów. W zależności od potrzeb można przyrządzić opcję łagodną lub pikantną. Przygotowanie takiego dodatku jest proste. Wystarczy zblendować kawałki pomidorów z cebulą, czosnkiem, łyżeczką octu jabłkowego, solą, pieprzem, cukrem i oliwą. Całość można dusić na patelni pod przykrywką.
Zwolennicy ostrej wersji powinni do całości dodać również chilli i tabasco. Nie zaszkodzi także mielony kumin, imbir, bazylia i oregano. Rodzajów sosów pomidorowych jest mnóstwo i w zasadzie każdy może przygotować swoją autorską wersję. Warto też spróbować gotowych wersji orientalnych, oferowanych przez renomowanych producentów. Na vitapol.net/pl/ znaleźć można dobrej jakości sosy oraz wiele innych dodatków do dań.
Sos musztardowy
Dużą popularnością cieszy się też sos musztardowy, który można przyrządzać i spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na pewno doskonale pasuje on do mięs, wędlin, pieczeni, a także grillowanych warzyw i kanapek.
Przepis zakłada użycie musztardy jako głównego składnika. Trzeba wybrać odpowiedni jej rodzaj – różne smaki i stopnie ostrości produktu dostępne są na vitapol.net/pl/. Szczególnie warta uwagi w przypadku sosu jest na pewno oferowana tam musztarda wściekle ostra – dzięki jej walorom nie potrzeba już używać żadnych przypraw. Poza tym niezbędny będzie majonez, masło, śmietana 30% i sok z cytryny. Poszczególne elementy należy mieszać, używając blendera lub miksera. Po kilku minutach pyszny sos musztardowy jest gotowy.