Naturalne przetwory owocowe powstają przede wszystkim w domach oraz małych, często rodzinnych wytwórniach, gdzie receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu w małym słoiczku otrzymujemy aromat i słodycz lata, która w czasie zimy jest dla nas prawdziwym rarytasem i balsamem dla duszy i ciała.
Po domowemu, czyli jak powstają naturalne przetwory owocowe
Część z nas wie, jak to wygląda w domu. Zbieramy własne owoce z ogródka, lasu lub kupujemy od małego, lokalnego rolnika, który w ich uprawę wkłada często całe serce. Zebrane wczesnym rankiem, są świeże, soczyste, pachnące i w pełni dojrzałe. Potem zapakowane w zgrabne słoiki i zapasteryzowane, czekają w ciemnym i chłodnym miejscu na sezon zimowy, gdy na świeże owoce nie mamy co liczyć
Do ich produkcji nie używa się sztucznych dodatków jak substancje żelujące, które zmieniają ich konsystencją w bardziej zwartą, ponieważ każdy wie, że efekt taki można uzyskać z odpowiedniej jakości owoców oraz podczas długiego i szczególnego sposobu przygotowywania. Tak powstają powidła, marmolady, soki czy syropy całkiem naturalne i wyjątkowo smaczne.
Z cukrem lub bez, a może z dodatkiem miodu?
Do naturalnych przetworów owocowych w wielu przypadkach nie ma potrzeby dodawania cukru. I tak powstaną wyjątkowe powidła, dżemy, konfitury czy inne specjały. Skład jednego małego słoiczka to przede wszystkim same owoce. Po tym właśnie rozpoznaje się wysokiej jakości przetwory owocowe, które charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem.
Do niektórych produktów dodawane są nieduże ilości cukru, w tym na przykład trzcinowego, lub miodu. Popularne syropy z plastrami cytryny czy pomarańczy lub pigwy często swój unikalny smak zawdzięczają właśnie takim dodatkom jak miód. Owoce są przecież słodkie. Prawdziwy znawca potrafi wyczuć, czy specjał jest dosładzany.
Owoce, zioła i inne przyprawy
Naturalne przetwory owocowe zawdzięczają swój smak dojrzałym i słonecznym owocom, specjalnym recepturom, a często także naturalnym dodatkom, które producent stosuje, aby powstał produkt o wyjątkowym smaku i właściwościach. Mogą to być zioła lub inne dodatki.
Wśród ziołowych dodatków możemy trafić na miętę, cynamon, goździki, lipę, bazylię czy imbir. Taki specjał zyskuje jeszcze na swoich właściwościach. Sekret tkwi w tym, aby tak dobrać dodatki, by powstała konfitura o unikalnym smaku i na przykład rozgrzewających właściwościach, jak ma to się w przypadku rozgrzewających soków czy syropów.