Worki foliowe do pakowania już od lat uważane są za jedne z najbardziej pożytecznych przedmiotów do przechowywania. Są lekkie, najczęściej transparentne i skutecznie chronią przed wilgocią. Folia skutecznie chroni też przed przenikaniem zapachów. Stąd też nie dziwi ich popularność. Jakie powinny być dobre worki foliowe do pakowania?
Wytrzymałe
Worki foliowe przede wszystkim muszą być wytrzymałe. Zbyt delikatne będą się rwały i nie będą umożliwiały przechowywania lub transportu w nich przedmiotów. Worki foliowe do pakowania odzieży lub jedzenia zabezpieczają je przed zabrudzeniem się, więc ich wytrzymałość jest kluczowa dla jakości finalnego produktu. Jedzenie z rozerwanego worka będzie nadawało się przecież wyłącznie na śmieci. Bardzo istotne jest więc to, by wybierać takie worki, które będą zapewniały skuteczną ochronę ich zawartości.
Szczelne
Woreczki foliowe spożywcze powinny być szczelne. To bardzo ważne, bo worki z dziurkami lub pęknięciami nie będą chroniły swojej zawartości przed wilgocią, zabrudzeniami albo zapachami, jakie mogą przenikać do wnętrza woreczka. Stąd też oczywiste jest to, że szczelność należy do jednych z najważniejszych ich cech. Można łatwo ją sprawdzić poprzez nalanie do worka wody, a następnie zawiązanie go lub zaklejenie. Jeśli worek będzie wyraźnie mokry albo też woda z niego zniknie, to nie ma wątpliwości, że jest on nieszczelny. Pamiętajmy, że nawet akwariowe rybki najczęściej sprzedawane są wraz z wodą w foliowym woreczku. To dowód na to, że szczelność wirka ma ogromne znaczenie dla możliwości jego zastosowania.
Dopasowane do potrzeb
Worki foliowe do pakowania odzieży są zupełnie inne niż woreczki foliowe spożywcze. Różnice pomiędzy nimi są oczywiste. Chodzi przede wszystkim o wielkość i rodzaj tworzywa, z którego wyprodukowano folię. Z tego też powodu warto przed zakupem zastanowić się, do jakiego celu będą wykorzystywane folie i jakie tak właściwie oczekiwania powinny spełniać. Dzięki temu jest duża szansa na to, że doskonale sprawdzą się w praktyce. W przypadku woreczków foliowych spożywczych trzeba pamiętać, że muszą one spełniać określone wymagania, by mogły zapewnić przechowywanej żywności bezpieczeństwo. W tym wypadku ważna jest higiena.