Skip to content Skip to footer

Gotowanie w worku

Metodą sous vide warto przygotować wszelkie warzywa, owoce, mięsa, ryby, owoce morza, a także wiele innych elementów dań. Pasjonaci eksperymentalnych przygód w kuchni, a także krytycy kulinarni bardzo pochwalają tę metodę. Dania przygotowane tą techniką są zawsze nasycone naturalnym smakiem i aromatem, a jednocześnie zachowują w sobie witaminy i naturalne soki. Czym charakteryzuje się sous vide?

Co to właściwie jest?

Sous vide to z francuskiego „w próżni” ta metoda gotowania polega na umieszczeniu składników (mięs, warzyw, owoców morza) w bardzo szczelnie zamkniętych foliowych/plastikowych workach, w wodzie, która ma niższą temperaturę niż tradycyjne gotowanie, nie może ona przekroczyć stu stopni. W praktyce jest to zazwyczaj obróbka w temperaturach od pięćdziesięciu do siedemdziesięciu stopniach Celsjusza.

Możliwe, że przygotowanie dań w worku nie brzmi zbyt apetycznie i moglibyśmy to podciągnąć pod jakiś niezdrowy fastfood to jest wręcz odwrotnie. Jest to metoda, która obowiązuje jedynie w ekskluzywnych i drogich lokalach, a także na różnorakich, profesjonalnych pokazach kulinarnych. Przygotowanie potrawy tą metodą to dużo trudu, czasu i potrzeba niesłychanej cierpliwości.

Zalety gotowania w próżni

Wbrew pozorom jest to bardzo opłacalna metoda obróbki żywności. Po pierwsze cały naturalny aromat i smak mięsa czy warzyw pozostaje w nich, a nie w wodzie czy oleju na którym je przygotowywaliśmy. Po drugie kuchnia i całe mieszkanie jest wolne od specyficznych, często nie przyjemnych zapachów – ryby, bobu, kalafiora.

Próżniowy worek zatrzymuje nie tylko smak, ale także wartości odżywcze, kolor i witaminy. Na dodatek ta metoda sprawdzi się też w przygotowaniu wstępnie obsmażonych mięs, czy też lekko zmrożonych warzyw czy owoców.

Sprzęt do tej metody

Oczywiście na rynku istnieją specjalistyczne sprzęty do wykonywania tej metody, termometry, piece konwekcyjne, czy cyrkulatory. Jednak osiągnięcie tego efektu jest możliwe też w domowych warunkach.

Jest to wtedy bardziej pracochłonne zajęcie, jednak nie powinno sprawić większych problemów nawet amatorom w gotowaniu. Aby przygotować coś metodą sous vide będą nam potrzebne: garnek z podwójnym dnem, termometr kuchenny i worki próżniowe.

Urządzenia do gotowania sous vide znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl.