Barszcz czerwony – ta smakowita zupa na stałe wpisała się już w kanon tradycyjnych dań polskiej kuchni. Wielu z nas uwielbia barszcz, a dzięki wynalazkowi takiemu jak koncentrat barszczu czerwonego jego przyrządzanie może zajmować bardzo niewiele czasu. Barszcz czerwony doskonale smakuje z różnego rodzaju dodatkami.
Barszcz czerwony z uszkami lub pierogami
Uszka i pierogi to najczęściej spotykany dodatek do barszczu czerwonego. Barszcz z uszkami – niewielkimi pierożkami z nadzieniem zrobionym z grzybów – jest w wielu miejscach tradycyjną potrawą wigilijną.
Smak barszczu czerwonego – zarówno tego przygotowanego metodą tradycyjną, jak i tego wykonanego na bazie koncentratu barszczu czerwonego – idealnie komponuje się ze smakiem wytrawnych pierogów wszelkiego rodzaju. Doskonale pasuje do pierogów z kapustą i grzybami, ale pierogi nadziewane mięsem również są świetnym wyborem.
Barszcz czerwony z pasztecikami lub krokietami
Krokiety to smaczne i bardzo pożywne danie. Te nadziewane kapustą i grzybami, mięsem lub serem doskonale pasują do barszczu czerwonego. Czysty barszcz można umieścić w kubku lub filiżance i popijać nim smakowite danie.
Przygotowanie barszczu czerwonego jest bardzo czasochłonne i wymaga wiele pracy, dlatego też przyrządzając barszcz do popijania krokietów wiele osób wykorzystuje koncentrat barszczu czerwonego – dzięki niemu mogą zaoszczędzić mnóstwo czasu, a gotowy barszcz smakuje niemal tak samo, jak ten przygotowywany w sposób tradycyjny.
Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony doskonale smakuje także w towarzystwie ziemniaków. Bardzo dobrze smakować będą z nim ziemniaki gotowane, z dodatkiem skwarek, ale również ziemniaki pieczone lub smażone. Taki posiłek jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, a z pewnością posmakuje nawet najbardziej wybrednym osobom, gdyż jego smak jest wyjątkowy.
To, w jaki sposób najlepiej jest przyrządzić barszcz, zależy od indywidualnych preferencji. Wiele osób lubi tę zupę w postaci czystej, niektórzy jednak preferują barszcz czerwony zabielany – w tym celu można wykorzystać mleko lub śmietanę. Barszcz może również zawierać w sobie dodatek pokrojonych na małe kawałki buraków, makaronu, a nawet fasoli.
Koncentrat barszczu czerwnego kupisz na