W okresie zimowym sezonowe owoce i warzywa są zazwyczaj trudno dostępne. Można kupić oczywiście takie przekąski sprowadzane z innych krajów. Niemniej jednak ich smak poza sezonem jest daleki od ideału. Do tego sprowadzane owoce są stosunkowo drogie i nie każdy może sobie na taki zakup pozwolić.
Owoce przez cały rok
Alternatywą dla świeżych owoców, są wszelkiego rodzaju przetwory. Czy to w formie dżemów, konfitur czy owoców w occie. Rynek tego typu produktów jest bardzo szeroki i w sklepach można bez problemu dostać wiele smacznych artykułów, które przypomną smak lata, w nawet najbardziej mroźny czy pochmurny dzień.
Można również pokusić się o przygotowanie własnych przetworów, które przede wszystkim będą zdrowe i pozbawione wszelkich zbędnych dodatków. Do tego celu świetnie nadają się miękkie owoce, takie jak truskawki, wiśnie, czereśnie, ale również jabłka, gruszki czy śliwki w occie.
Zapomniane przysmaki
Jabłka, gruszki i śliwki sprawdzą się idealnie jako przetwory w zalewie z octu. Tego typu dodatki chętnie były przygotowywane przez wszystkie babcie. Później troszkę zapomniane, znów dzięki modzie na zdrowe odżywianie, wracają powoli do łask.
Śliwki w occie to świetna przekąska na zimno, która komponuje się z wieloma daniami, szczególnie wszelkiego rodzaju mięsem. Mogą być podawane z wędzonymi serami, kiełbasami czy wędlinami, ale również z pasztetami oraz wszelkimi pieczeniami. Każdej potrawie nadadzą ciekawy, korzenny smak.
Niezbędne składniki
Śliwki w occie to wykwintny dodatek, ale samo ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Do tych przetworów potrzebne są jedynie odpowiednie owoce, ocet, woda, cukier oraz goździki. Opcjonalnie, aby podkreślić smak, można dodać odrobinę cynamonu. Śliwki w occie w zależności od upodobań mogą być drylowane lub z pestkami.
Podstawową kwestią jest wybór odpowiednich owoców. Najlepiej nadają się węgierki. Ale inne odmiany też można wykorzystać. Śliwki nie powinny być zbyt twarde czy niedojrzałe.
Przygotowanie przetworów, nie zależnie od wybranych owoców, ma dość podobny schemat postępowania. W przypadku śliwki w occie jedyna trudność polega na konieczności kilkukrotnego przegotowywania zalewy. Przetwory ze śliwek przygotowuje się zatem kilka dni. Dopiero po tym czasie można je swobodnie zamknąć w słoiki i odstawić do domowej spiżarni. W takiej formie mogą spędzić na półce kilka lat i nie stracą swoich cennych właściwości ani smaku.
Warto więc się trochę przyłożyć, aby cieszyć się tymi smakołykami w zimowe wieczory.