Skip to content Skip to footer

Zalety piwa bezalkoholowego

W upalne południe marzysz o kuflu zimnego piwa, które doskonale gasi pragnienie. Niestety jesteś w pracy lub za chwilę musisz usiąść za kierownicą. Po wypiciu 0,5 l piwa alkoholowego musisz odczekać minimum 2 godziny, by alkomat wskazał wynik zerowy. Alternatywą może być piwo bezalkoholowe.

Czym jest piwo bezalkoholowe?

Wbrew powszechnej opinii jest to pełnowartościowe piwo, które pod względem smakowym nie różni się niczym od tradycyjnego piwa alkoholowego. Jedyną różnicą jest zawartość alkoholu.
Skład piw alkoholowych i bezalkoholowych jest taki sam. Produkowane są z:

• wody,
• słodu jęczmiennego,
• drożdży,
• chmielu.

Dzięki temu w jednym i drugim piwie odczujesz charakterystyczną goryczkę, którą tak bardzo lubisz.

Oba rodzaje piw różnią się przede wszystkim technologią produkcji, która zmienia zawartość alkoholu w piwie. Najczęściej stosowane są dwie metody pozbawiania piwa alkoholu:

• przerwanie procesu fermentacyjnego,
• odparowanie alkoholu.

Bez względu na zastosowaną metodę piwo bezalkoholowe nie może zawierać więcej niż 0,5% objętości. W praktyce oznacza to, że po wypiciu piwa bezalkoholowego po piętnastu minutach możemy wsiąść za kierownicę nie obawiając się mandatu.

Zalety piwa bezalkoholowego

Piwo alkoholowe jest napojem o niewielkiej zawartości alkoholu (ok. 6%), to jednak pite w większej ilości uzależnia. Powoduje to nieodwracalne zmiany w mózgu, układzie nerwowym i wątrobie.

Smakosze piwa ze względów zdrowotnych powinni przestawić się na piwo bezalkoholowe, które nie powoduje uzależnienia, a dodatkowo ma wiele zalet zdrowotnych. Przede wszystkim zawiera wiele cennych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Do najważniejszych należą:

• witaminy z grupy B,
• magnez,
• potas,
• sód,
• niacyny,
• ryboflawiny,
• polifenole,
• elektrolity.

To właśnie ze względu na skład i właściwości piwo bezalkoholowe zalecane jest przez lekarzy w przypadku chorób układu moczowego i nerek. Jest moczopędne, więc doskonale wypłukuje sól i toksyny z organizmu. Dodatkowo poprawia trawienie.

Spożywanie piwa bezalkoholowego jest bezpieczne nie tylko dla kierowców, ale także dla kobiet w ciąży i karmiących. W przypadku tych ostatnich ma pozytywny wpływ na laktację. Nie bez znaczenia jest fakt, że piwo bezalkoholowe ma o połowę mniej kalorii niż tradycyjne.