Skip to content Skip to footer

Szpinak w menu rocznego dziecka

Jednym z najważniejszych elementów zbilansowanej diety są warzywa. Szpinak, tak jak i inne warzywa jest bardzo zdrowy, ale jednocześnie ostrzega się przed niebezpieczeństwami związanymi z azotynami, znajdującymi się w szpinaku, szczególnie poddanym obróbce cieplnej. Czy w związku z tym szpinak powinien znajdować się w menu rocznego dziecka?

Azotyny i azotany – szpinak jest zdrowy czy szkodliwy?

Azotan jest przekształcany w azotyn przez mikroorganizmy obecne w przewodzie pokarmowym i może prowadzić do zatrucia. Szczególnie kiedy układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty. Czy w związku z tym menu rocznego dziecka może zawierać szpinak? Szpinak jako taki nie zagraża życiu. Niemniej jednak dzieciom do trzeciego miesiąca życia nie należy go podawać.

Ponadto małe dzieci nie powinny jeść podgrzanego szpinaku, ponieważ zazwyczaj zawiera on więcej azotanów. Inne produkty, które z tego samego powodu nie powinny wchodzić w skład żywności dla niemowląt, to sałata, kalarepa, roszponka, rzodkiewka, rzodkiewka i buraki.

W przypadku mrożonych warzyw, takich jak mrożony szpinak, część azotanów jest niszczona przez blanszowanie. Dlatego mrożony szpinak jest dobrą alternatywą bo zawiera mniejszą ilość azotanów.

Cenne pierwiastki śladowe dla dzieci

Ponieważ dzieci dorastają, pożywna dieta jest bardzo ważna. Podczas przygotowywania posiłków należy zachować ostrożność aby nie pozbawić potraw wartościowych składników, poddając je niewłaściwej obróbce.Szczególnie ważne składniki, zawierające ważne pierwiastki śladowe to: kwas foliowy, magnez, Witamina C.

Kwas foliowy jest niezbędny w diecie ponieważ zapewnia wzrost komórek.

Dlatego już w menu rocznego dziecka powinny znajdować się produkty bogate w kwas foliowy. Znajduje się on w zielonych warzywach, takich jak szpinak, kiełki pszenicy, wątroba i jajko.

Istotna jest również odpowiednia podaż magnezu, który odpowiada za utrzymanie i wzmocnienie kości i mięśni. Magnez znajduje się głównie w produktach pełnoziarnistych, szpinaku, kalarepie oraz niektórych orzechach i bananach.

Ponadto szczególnie ważna jest witamina C, która występuje w jagodach, owocach cytrusowych i warzywach, takich jak papryka. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne i wzmacnia układ odpornościowy.

Niezbędne dla zbilansowanej diety są również inne składniki odżywcze i witaminy, takie jak cynk, jod, witamina E, witamina A i żelazo, Ważne jest, aby składniki odżywcze były przyjmowane w sposób naturalny np. z pożywieniem, a nie w postaci preparatów witaminowych. Dlatego w każdym zbilansowanym dziecięcym menu powinny znaleźć się świeże owoce i warzywa, oleje, orzechy i ryby.

Specjalne przepisy ze szpinakiem dla dzieci

Przestrzeganie zdrowej diety nie zawsze jest łatwe, szczególnie w przypadku dzieci. Niektóre lubią warzywa tylko na zimno, inne tylko na ciepło, a inne w ogóle ich nie lubią. Często jest w tym coś więcej niż kaprys. Dzieci mają ponad dwa razy więcej kubków smakowych niż dorośli i czasem trzeba je po prostu przekonać i zachęcić.

Przygotowany posiłek musi więc być zdecydowanie smaczny i dobrze wyglądać. Większość dzieci nie lubi szpinaku jako takiego. Jego smak jest dosyć specyficzny i raczej gorzkawy. Aby nie był zbyt intensywny warto go odpowiednio doprawić. Wystarczy odrobina śmietanki, mleka lub masła.