Skip to content Skip to footer

Przetwory z buraków – bogactwo smaku w zimie

Gdy nadchodzi zima, nasz jadłospis drastycznie się zawęża. Zaczyna brakować nam nie tylko owoców sezonowych, ale i świeżych warzyw. Czy jest na to sposób? Może da się w jakiś sposób zachować trochę letniego bogactwa na zimę?

Domowe przetwory – metody naszych babć

Co prawda zimą nie mamy dostępu do tak wielu bogactw innych pór roku, jest na to jednak metoda. Sposób naszych babć, czyli domowe przetwory. Możemy bardzo łatwo wykonać je w domu, z dowolnych składników, a następnie przechowywać w spiżarni. Gdy nadchodzi mroźna pora, nie problem otworzyć słoik i cieszyć się smakiem wykonanych własnoręcznie rarytasów.

Przetwory mogą być bardzo różnorodne, niestety obecnie niewiele osób wykonuje je samodzielnie w domu. Wystarczy pójść do sklepu, a czeka na nas masa dżemów, konfitur, rozmaitych warzyw marynowanych, kiszonych i wiele innych. Dlaczego warto wykonywać własne domowe przetwory? Po pierwsze produkt ze sklepu nigdy nie zastąpi nam naszej własnej pracy. Powszechnie wiadomo, że domowe wyroby są o wiele smaczniejsze. Ponadto ich wykonywanie może być doskonałą zabawą i miłą czynnością, a perspektywa, że ten słoik z dżemem jest wykonany przez nas – bezcenna. Jak i dlaczego warto zrobić przetwory z buraków?

Właściwości zdrowotne buraka – dlaczego warto go jeść?

Burak zwyczajny jest zaliczany do rodziny szarłatowatych oraz bywa powszechnie uprawiany na terenie całej Polski. Najczęściej spotykamy go jako roślinę uprawną – służy jako pożywienie zarówno dla człowieka, jak i dla zwierząt. Mamy więc do niego bardzo łatwy dostęp. Niestety wciąż jest to mało popularne warzywo, a przetwory z buraków to istna skarbnica witamin i właściwości zdrowotnych.

Średniej wielkości burak może dostarczyć do naszego organizmu około 50 kilokalorii. Ponadto w warzywie znajdziemy witaminę C, odpowiedzialną za powstrzymywanie infekcji. Zawarta w burakach witamina B korzystnie wpływa na naszą pamięć, a także na układ krwionośny. Buraki zawierają duże ilości wapnia, magnezu, miedzi, sodu i potasu. Jak widać w tych niepozornych warzywach, znajdziemy niezwykle dużo cennych witamin i minerałów, a ich spożywanie korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.

Domowe sposoby na przetwory z buraków, czyli zrób to sam

Buraki są bardzo zdrowe, więc nie warto z nich rezygnować nawet w zimie. Możemy samodzielnie wykonać przetwory z buraków, choćby kiszone buraczki będą idealne do obiadu, a nawet jedzone samodzielnie smakują wyśmienite.

Przepis na kiszone buraczki jest bardzo prosty. Wystarczy przygotować litr wody, trochę soli, około 5 ząbków czosnku, korzeń pietruszki i kilogram buraków.

Wodę gotujemy z solą i studzimy. Dodajemy pokrojone buraki i pozostałe składniki, następnie rozkładamy do słoików i zalewamy wodą. Po kilku dniach sok jest gotowy do picia.