Podgrzybki marynowane: zastosowanie

Maj 18, 2019

Aromatyczne, niezwykle smaczne oraz doskonałe niemalże do każdej potrawy. O czym mowa? Oczywiście o podgrzybkach marynowanych w occie. Można je przygotować w niezwykle prosty sposób. Co ciekawe, posiadają one szereg zalet i pozytywnych właściwości.

Podgrzybki składają się przede wszystkim z wody, białek, chityny, a także składników mineralnych oraz witamin z grupy B oraz D.

Z czym skomponować podgrzybki marynowane w occie?

Smaczne podgrzybki marynowane w occie to danie, które można samodzielnie przygotować w domu, schować do słoiczków, a następnie spożyć w każdej dowolnej chwili.

Zarówno suszone, jak i świeże podgrzybki doskonale nadają się do spożycia między innymi z makaronem, ziemniakami, a nawet z kaszą o grubych ziarnach.

Oprócz tego, można je dodać również do żuru, urozmaicić nimi zupy grzybowe, krupniki, a także tradycyjny polski bigos. Co ciekawe, są również świetnym dodatkiem do pierogów oraz uszek, a nawet wszelkiego rodzaju mięs.

Przepis na smaczne podgrzybki marynowane w occie

Aby samodzielnie stworzyć marynowane grzybki w occie, należy przygotować następujące składniki:
– jeden kilogram grzybów (podgrzybków);
– około dwie i pół szklanki wody;
– sól;
– pieprz;
– dwie średnie cebule;
– dwie szklanki wody;
– pół szklanki octu;
– jedna łyżka soli;
– jedna łyżeczka cukru;
– cztery kuleczki ziela angielskiego;
– dwa, trzy liście laurowe;
– płaska łyżeczka gorczycy.

Pierwszym krokiem jest wybór małych i twardych grzybów, a następnie oczyszczenie ich. Podgrzybki włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, tak aby zakryła kapelusze. Gotować przez około dziesięć minut.

W drugim garnku przygotować zalewę. Do naczynia wlać wodę, ocet, wrzucić pokrojoną wcześniej cebulę, wsypać wspomniane wcześniej przyprawy oraz zagotować. Obgotowane podgrzybki przecedzić,a następnie włożyć do słoików i pasteryzować.

Przepis na zupę z podgrzybków

Jedną z potraw, którą można stworzyć z podgrzybków jest gęsta, smaczna oraz aromatyczna zupa. Niezbędne będą następujące składniki:
– kura pieczona;
– bulion grzybowy;
– marynowane podgrzybki;
– mąka pszenna;
– kasza jęczmienna;
– śmietana;
– jajko;
– natka pietruszki;
– pieprz czarny;
– olej;
– woda.

Zupa jest niezwykle smaczna i bardzo często kojarzy się z tradycyjnym obiadem w domu. Co ważne, jej aromat niejednokrotnie roznosi się po całym domu, zachęcając do spróbowania.

Innymi potrawami, do których można dodać podgrzybki marynowane są między innymi: świderki w sobie grzybowym, żurek z grzybkami, kaszotto z kurczakiem i tym podobne.