Skip to content Skip to footer

Odpowiednie dbanie o patelnie ze stali węglowej

Wszyscy miłośnicy gotowania przykładają ogromną uwagę do zakupu odpowiedniej jakości akcesoriów kuchennych. Dobrze dobrane akcesoria jak np. patelnie ze stali węglowej odpowiadają za komfort pracy w kuchni, szybsze gotowanie i na pewno też większą przyjemność z samego procesu tworzenia nowych dań. W końcu kto z nas nie lubi ładnych rzeczy w kuchni.

Patelnie ze stali węglowej czyli jakie?

Według znawców tematu, patelnie ze stali węglowej to najlepszy z możliwych wyborów. Ich popularność zawdzięczamy krajom azjatyckim, gdzie są powszechnie używane w kuchni.W Azji ze stali węglowej wykonuje się większość akcesoriów kuchennych, a między innymi tak popularne chińskie woki. Woki są garnkami,które nie posiadają rączki, a swoim kształtem przypominają głęboką misę, która wyposażona jest w dwa uchwyty. Same patelnie ze stali węglowej charakteryzują się typowymi dla stali węglowej właściwościami termicznymi. Większość akcesoriów ze stali węglowej dostępna jest w standardowych rozmiarach, czyli od 20 do 40 cm średnicy.

Hartowanie patelni ze stali

Tak jak i w przypadku innego rodzaju materiałów, tak i patelnie węglowe wymagają specjalnego przygotowania (zahartowania) przed przystąpieniem do gotowania. Zanim będzie można na nich smażyć, konieczne jest odpowiednie zahartowanie naczynia. Zwykle w tym celu do patelni wlewa się olej i doprowadzić do jego spalenia. Dzięki temu procesowi, stalowa powierzchnia patelni pokryje się warstwą tzw. węglowej patyny, która doskonale zapobiega przywieraniu potraw. Takie też potraktowanie patelni węglowej sprawi, że będzie nam dłużej służyła, a jej używanie będzie samą przyjemnością.

Jak dbać o patelnię?

Na to, by patelnia służyła w kuchni przez długie lata ma wpływ wiele różnorodnych czynników. Po pierwsze ogromne znaczenie ma wspomniany już proces hartowania. Nie wolno o nim zapominać, ponieważ pominięcie tego etapu może doprowadzić do uszkodzenia patelni, a to może oznaczać, że nie będzie się ona spisywać w kuchni, potrawy będą się palić i przywierać. Kolejnym krokiem jest odpowiednia pielęgnacja. W przypadek, kiedy patelnia nie jest brudna, bo np. smażyliśmy na niej naleśniki, nie ma potrzeby myć jej detergentem, a wystarczy samo przetarcie do sucha ręcznikiem papierowym.

Patelnie ze stali węglowej znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl