Skip to content Skip to footer

Grzyby – zdrowy i uniwersalny składnik polskiej kuchni!

Rydze, podgrzybki, prawdziwki – kto zdoła się oprzeć ich urokowi? Sam zapach grzybów przywodzi na myśl beztroskie wyprawy do lasu z rodziną w czasach dzieciństwa czy cudowną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia, gdy na stole pojawia się zupa grzybowa. Nie zawsze jednak dbamy, by grzyby częściej pojawiały się w naszej diecie. Zupełnie niesłusznie!

Mity zdrowotne o grzybach? Czas z nimi skończyć!

Przez lata mieliśmy do czynienia z rozpowszechnianiem niekorzystnych mitów na temat rzekomego braku właściwości odżywczych grzybów. Zgodnie z nimi, grzyby jadamy wyłącznie dla smaku – nasz organizm nie czerpie z tego absolutnie żadnych korzyści, musząc uporać się przy tym z ich trawieniem. Dziś wiemy oczywiście, że nie ma to nic wspólnego z prawdą.

Zarówno własnoręcznie zbierane grzyby, jak i naturalne przetwory z nich, jakie może nam zaproponować zakład przetwórstwa owocowo warzywnego, to wartościowy, pełen witamin produkt spożywczy. Grzyby nie należą co prawda do lekkostrawnych potraw, ale spożywanie ich w postaci przetworów pozwoli nam skorzystać z ich możliwości, nie obciążając przy tym układu pokarmowego.

Rodzime grzyby – dobre do każdej potrawy

Czy próba odtworzenia przepisów z ukochanej restauracji orientalnej we własnej kuchni musi oznaczać konieczność zakupu drogich, egzotycznych grzybów, po które będziemy musieli jechać na drugi koniec miasta? W żadnym razie! Bez problemu osiągniemy doskonałe efekty, jeśli zamiast tego użyjemy tradycyjnie stosowanych w polskiej kuchni darów lasów o zróżnicowanej fakturze i właściwościach.

W stir fry czy risotto mogą pojawić się kurki, których subtelny smak podkreśli obecność egzotycznych przypraw. Podgrzybki i prawdziwki będą stanowiły natomiast smakowity dodatek do bulionu, na bazie którego ugotujemy zupę miso czy makaron ramen. Jeżeli zależy nam na przyrządzeniu szybkiego dania, możemy skorzystać z koncentratu grzybowego – dzięki temu nie będziemy musieli czekać, aż grzyby ugotują się czy usmażą w całości. Tego typu koncentraty ma w swojej ofercie każdy zakład przetwórstwa owocowo warzywnego, który produkuje naturalne, polskie przetwory.

Grzyby jako przyprawa – niesamowity smak i aromat

W jakich daniach możemy wykorzystać przetwory z polskich grzybów, dostarczone na nasz stół dzięki działaniom tradycyjnego zakładu przetwórstwa owocowo warzywnego? Warto pomyśleć o ich przeznaczeniu na sposób niekonwencjonalny – grzyby nie zawsze muszą stanowić esencję danej potrawy.

Równie dobrze sprawdzają się jako użyta w niewielkiej ilości przyprawa, nadając naszym daniom satysfakcjonującej nuty umami. Ta właściwość grzybów sprawia, że znajdą one uznanie u osób, które z różnych powodów ograniczają ilość mięsa w swojej diecie. To właśnie smak umami powoduje, że mięso wydaje nam się smaczne i sycące – dodatek grzybów w formie duszonej lub przetartej może wywołać podobny efekt!