Skip to content Skip to footer

Grzyby marynowane – jak przygotować?

Do Polski powoli zbliża się jesień, a wraz z nią przysmak milionów Polaków. Grzyby gotowane, smażone i marynowane. Jeżeli lubimy grzybobranie lub kupujemy grzyby na zapas powinniśmy spróbować marynowania. Marynować można różne gatunki grzybów, aczkolwiek szczególnie dobrze sprawdzą się rydze.

Odpowiednie składniki

Marynowane grzyby to wspaniały sposób na ich zachowanie w domowej spiżarni przez długie zimowe miesiące. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się ich smakiem o każdej porze roku. Aby móc przygotować smaczne rydze marynowane potrzebujemy zaledwie kilku podstawowych składników. Powinniśmy przygotować:

– ok. 30 sztuk zdrowych rydzów,
– 250 mililitrów octu (1/2 szklanki),
– 750 mililitrów wody (3 szklanki),
– ok. 100 gram cukru (1 szklanka)
– 1 sztukę cebuli,
– 1 łyżkę soli,
– 2 sztuki liści laurowych,
– 6 sztuk ziela angielskiego,
– 1,5 łyżeczki gorczycy,
– czysty słoik na marynatę.

Przygotowanie

Na przygotowanie smacznych rydzów marynowanych nie potrzebujemy poświęcać dużej ilości czasu. Pierwszą czynnością, jaką powinniśmy wykonać jest dokładnie opłukanie grzybów pod bieżącą wodą. Gdy już to zrobimy bierzemy gorącą wodę i zalewamy nią wstępnie przygotowane grzyby. Wodę należ zagotować i pozostawić w niej grzyby w zależności od wielkości przez 5 do 10 minut. Po odcedzeniu rydzów możemy zając się robieniem marynaty.

W tym celu należy zagotować wodę i dodać do niej wcześniej przygotowaną sól, cukier, odpowiednio pokrojoną cebulę oraz liście laurowe. Jeżeli unikamy cukru możemy dodać go w mniejszej ilości. Do zalewy dodajemy również pozostałe składniki, czyli gorczycę oraz ziele angielskie. Ostatnim etapem jest włożenie wszystkiego do wyparzonego słoika i szczelne zamknięcie. Tak przygotowane smaczne rydze marynowane powinniśmy obrócić denkiem do góry lub pasteryzować w dużym garnku przez kolejne 15 minut.

Różnorodne sposoby na marynowanie

Marynowanie smakowitych rydzów może się odbyć na kilka różnych sposobów. Chociaż najpopularniejszym rozwiązaniem jest umieszczanie grzybów w zalewie octowej, to nie jest to jedyne sposób. Powinniśmy spróbować innych, niekonwencjonalnych rozwiązań, jeżeli mamy bardzo dużą ilość rydzów i pragnęlibyśmy nieco urozmaicić ich smak.

Oprócz zalewy octowej zastosować możemy też miód, a nawet czerwone wino. Wszystko zależy od naszych preferencji. Gotowe grzyby możemy używać jako oddzielną zakąskę lub podać je przykładowo w sosie pomidorowym lub paprykowym. Nie zależnie od wybranej opcji grzyby będą smakowite!