Skip to content Skip to footer

Czym skutkuje źle przeprowadzona dieta niskokaloryczna? Jak uniknąć efektu jojo?

Dieta niskokaloryczna to bardzo skuteczny sposób na szybkie schudnięcie. Nic w tym dziwnego, ponieważ to właśnie bogate w kalorie jedzenie jest naturalnym źródłem tłuszczu, którego osoby z nadwagą tak bardzo chcą się pozbyć. Należy jednak pamiętać, że kalorie nie są jedynym czego potrzeba człowiekowi, a głodzenie się może mieć fatalne skutki.

Co może powodować długi okres głodówki?

Podstawowym skutkiem unikania spożywania posiłków jest niedożywienie organizmu. Ciało potrzebuje minerałów, witamin i innych związków chemicznych niemalże do wszystkiego. Ich brak może przekładać się nie tylko na brak sił do wykonywania podstawowych czynności, senność i problemy z koncentracją, ale również niszczyć skórę, włosy i paznokcie, a w skrajnych przypadkach prowadzić nawet do chorób układu krwionośnego i zawału.

Ponadto długa głodówka niszczy psychikę człowieka, prowadząc do huśtawek nastrojów i bardzo złego samopoczucia. Dietetycy zwracają też sporą uwagę na tak zwany efekt jojo. Co to takiego?

Efekt jojo, czyli błędne koło osób na diecie

Efektem jojo nazywa się sytuację, w której osoba po diecie niskokalorycznej zaczyna gwałtownie tyć, wracając do kształtu sylwetki sprzed odchudzania lub nawet go pogarszając. Nie jest to spowodowane obżarstwem, a wręcz przeciwnie, ma źródło w nadmiernym głodzeniu się. Jak to możliwe?

Organizm po długiej głodówce wie, że trudno mu będzie przeżyć przy tak małych racjach żywności jakie zapewniała mu źle prowadzona dieta niskokaloryczna. Dlatego też przy każdym posiłku będzie on próbował odkładać możliwie jak najwięcej tłuszczu, co z jego strony jest naturalną próbą przetrwania trudnej sytuacji. W rezultacie, nawet jedząc mniej niż inni, osoba po głodówce może wrócić do stanu nadwagi.

Jak uniknąć efektu jojo?

Przede wszystkim nie można sobie pozwolić na głodzenie organizmu podczas diety niskokalorycznej. Zaniechanie takiej czynności dla niektórych będzie już wystarczające aby ich ciało nie zaczęło gromadzić nadmiarów tłuszczu. Istnieje wiele produktów, które mimo sytości nie zawierają prawie żadnych kalorii, pozwalając na zdrową dietę niskokaloryczną.

Jednak dla pewności powinno się przerywać dietę stopniowo, zamiast z dnia na dzień wracać do zaspokajania standardowego zapotrzebowania kalorycznego. Dietetycy zalecają aby każdego dnia lub co dwa dni do swojego jadłospisu dodawać po około 200 dodatkowych kilokalorii, aż do momentu powrotu zdrowych nawyków żywieniowych.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu zdrowia Sofra.