Skip to content Skip to footer

Trwałe i funkcjonalne – patelnie ze stali węglowej na długie lata użytkowania

Znamy je z kuchni chińskiej, czy szerzej – azjatyckiej. Woki – garnki z uszkami, stalowe głębokie naczynia służą do szybkiego smażenia w wysokich temperaturach. Warzywa i mięso nie przypalają się, nie przywierają, zachowują chrupkość i soczystość, a przy tym do przygotowania potrawy nie potrzeba dużo tłuszczu. Z tego samego materiału produkuje się standardowe patelnie. Czy patelnie ze stali węglowej mają szansę być tak samo sławne jak woki?

Jak są właściwości patelni ze stali węglowej?

Stal węglowa, czyli stop żelaza i węgla może mieć różną zawartość obu pierwiastków, więc różne właściwości. Ta używana do produkcji patelni doskonale przewodzi ciepło – można naczyń ze stali węglowej używać w kuchniach wyposażonych w każdy rodzaj płyty. Wprawdzie patelnie ze stali węglowej dość długo nagrzewają się, ale można na nich smażyć w różnych, nawet bardzo wysokich temperaturach z użyciem dowolnego tłuszczu.Warto zaznaczyć, że patelnie ze stali węglowej nie potrzebują dużej ilości tłuszczu, aby spełnić swoją rolę.

Patelnie ze stali węglowej są dość ciężkie, ale łatwe w czyszczeniu, bardzo trwałe – mogą służyć przez dziesięciolecia, o ile nie zostaną poddane działaniu wilgoci, która powoduje ich rdzewienie.

Patelnie ze stali węglowej – jak sprawić, aby nic nie przywierało do powłoki?

Przed pierwszym użyciem patelni nie wystarczy tradycyjne umycie – patelnie ze stali węglowej wymagają wypalenia. Choć brzmi to groźnie wcale takim nie jest – to dość prosta czynność, z którą każdy sobie poradzi. Najpierw przy pomocy gorącej wody i gąbki należy usunąć fabryczny olej konserwujący powłokę. Teraz kolej na wypalenie – tu można zastosować dwie metody:

1. Nalać do patelni oleju, rozgrzać go, doprowadzić do wrzenia, a właściwie do spalenia. Wystudzony olej wylać, patelnię wytrzeć do sucha papierem i gotowe!

2. Pokroić w plastry surowe ziemniaki i smażyć je na tłuszczu wlanym do patelni – takich porcji powinno być co najmniej trzy. Po ostatnim smażeniu patelnię wytrzeć i wystudzić. Użyć po upływie doby. Uwaga – ziemniaki nie nadają się do spożycia!

Podczas spalania oleju powierzchnia patelni pokryje się warstwą patyny węglowej, która ma właściwości konserwujące dla stali, a antyadhezyjne (nie powodujące przywierania) dla smażonych produktów. Patelnia wybarwi się na czarno. Wypalona patelnia nie jest więc szczególnie estetyczna, ale bardzo trwała i daje możliwość przygotowywania zdrowych, niskotłuszczowych posiłków.

Utrzymanie w czystości patelni ze stali węglowej jest bardzo łatwe – można je myć w zmywarkach, albo ręcznie gąbkami i druciakami.

Patelnie ze stali węglowej dostępne są w ofercie sklepuGastrosilesia.pl.