Skip to content Skip to footer

Szczotka kominiarska prostokątna. Idealna do kominów o takim przekroju

Prostokątny komin dość trudno oczyścić z sadzy. Szczególnie jeśli jest znacznej szerokości. Ten, kto próbuje czyścić go przy pomocy szczotki uniwersalnej, szybko przekonuje się, że taka szczotka sama w kominie ustawia się jak chce, a dokładne oczyszczenie ścianek komina z nagromadzonej sadzy jest skomplikowane i czasochłonne.

Komin o prostokątnym przekroju. Najlepsza do jego czyszczenia jest dobrej jakości szczotka kominiarska prostokątna

Uniwersalna szczota kominiarska ma okrągły przekrój. Prostokątny komin czyści się przy jej pomocy bardzo trudno, bo metalowe włosie szczotki jest za krótkie, by dotrzeć do skrajnych ścianek komina. Często jednak na tyle długie, by powodować blokowanie się szczotki wzdłuż dłuższych ścianek komina. Nie pomaga nawet ciężka metalowa kula kominiarska. Owszem, dzięki niej łatwiej opuścić szczotkę do wnętrza komina, jednak nie rozwiązuje to problemu odpowiedniego czyszczenia

Szczotka kominiarska prostokątna pozwala wyczyścić wszystkie ścianki komina. Przy jej pomocy można ze ścianek usuwać nawet stwardniałą sadzę. Dzięki prostokątnemu przekrojowi możliwe jest też usunięcie sadzy w narożnikach komina, a tam często gromadzi się jej najwięcej

Jaka szczotka będzie najlepsza?

Bardzo ważnym kryterium wyboru szczotki kominiarskiej prostokątnej są jej wymiary. Nie może ona być zbyt mała, bowiem nie wyczyści się przy jej pomocy komina tak dokładnie jak trzeba. Zbyt duża zaś może blokować się w kominie. Ten problem rozwiąże kula kominiarska. Im cięższa, tym łatwiej szczotkę przesuwać we wnętrzu komina.

Oczywiście duże znaczenie ma też jakość szczotki. Jeśli jej metalowe włosie jest zbyt delikatne, istnieje spore ryzyko, że będzie się wyginać, z czasem zaś łamać. Może po pewnym czasie okazać się, że taka szczotka z połamanym włosiem jest do wyrzucenia.

Czyszczenie komina. W okresie grzewczym powinno być bardzo częste

Wiele osób uważa, że wystarczy wyczyścić komin raz w roku. To stanowczo za rzadko. Konieczne jest jego czyszczenie przed okresem grzewczym i po jego zakończeniu. W trakcie trwania okresu grzewczego jednak nie można o czyszczeniu komina zapominać. W zależności od rodzaju opału i częstotliwości palenia, konieczne może być czyszczenie komina nawet raz na 2-3 miesiące

Warto wiedzieć, że zanieczyszczony sadzą komin, to znaczne ryzyko utrudnionego palenia w piecu. Wiąże się też z zagrożeniem życia domowników. Jeśli bowiem odpływ spalin nie będzie możliwy, w piecu może zacząć wydzielać się zabójczy dla człowieka i niewyczuwalny czad.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Pascal.