Suszone warzywa w nowoczesnej kuchni

Sierpień 31, 2017

Moda na gotowanie sprawia, że w wielu polskich kuchniach ponownie pojawiły się produkty niemal zupełnie zapomniane. Jednym z nich są suszone warzywa, które wielu konsumentom kojarzą się z drobno zmieloną jarzynką, dodawaną do zup, sosów oraz jako dodatek aromatyzujący dania. Nie jest to jedyna postać, w jakiej dostępne są wysuszone warzywa.

Jakie suszone warzywa są na rynku?

W sklepach konsumenci znajdą zarówno gotowe mieszanki wysuszonych warzyw, jak i gotowych warzyw jednego rodzaju. Mieszanki warzyw także mogą mieć postać drobno zmieloną, przypominającą warzywne dodatki do przypraw, mogą być również kompozycją warzywną, która może się składać z plasterków wysuszonych warzyw.

Najczęściej suszonymi warzywami są wszelkie warzywa bulwiaste, jak marchew, pietruszka, ziemniaki czy buraki czerwone, ale producenci oferują również suszoną cebulę czy czosnek, które w takiej postaci stanowią bardzo popularny dodatek smakowy. Od niedawna także polscy producenci warzyw ekologicznych decydują się na suszenie pomidorów czy papryki.

Jak wykorzystać suszone warzywa w kuchni

Warzywa w postaci suszu mogą mieć postać kostki czy wiórków, które się sprawdzą jako dodatek do zup. Do sosów zdecydowanie lepsze będą warzywa w postaci drobno mielonego grysu lub też pudru warzywnego, który wykorzystuje się w przetwórstwie mięsa.

Wybrane rodzaje warzyw są niezwykle aromatyczne i z powodzeniem zastępują warzywa naturalne. Niezwykle wydajne są suszone wykorzystujące buraki czerwone: 100 gramów suszu buraczanego zastępuje 1 kg surowych buraków, które wykorzystuje się do gotowania czerwonego barszczu.

Równie popularnym sposobem na wykorzystanie warzyw suszonych jest sięgnięcie po nie jako po dodatek do sałatek. W sałatkach sprawdzą się warzywa w postaci wiórków, którymi można posypać sałatkę. Coraz popularniejsze są dania kuchni włoskiej, w której wykorzystuje się suszone pomidory, suszony czosnek w plastrach czy paprykę.

Gdzie szukać suszonych warzyw

Warzywa w postaci suszu mogą być pakowane w torebki i w takiej postaci dostępne są w wielu sklepach spożywczych oraz oferujących żywność ekologiczną. Niektóre rodzaje warzyw, jak np. suszone pomidory czy cebula, mogą być także oferowane jako warzywa na wagę.

Suszenie warzyw wydłuża ich termin przydatności do spożycia. Wystarczy je przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach, najlepiej szklanych, które będą chronić zawartość przed wilgocią. Co jakiś czas warzywa suszone należy dodatkowo przemieszać, aby zapobiec w ten sposób powstawaniu pleśni.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Ogrodnik S.A.